A Diákolimpiáról

diakolimpia_BKGDSEMagyar Diáksport Szövetség a teljes körű iskolai sport tehetséggondozás, a sporttevékenységek és sportágak népszerűsítése, valamint a tanulók egészséges életmódra nevelése céljával a 2016/17. tanévben immáron 30. alkalommal hirdeti meg az ország valamennyi általános és középiskolájában a Diákolimpiát.

A Diákolimpia® tehetséggondozó és versenyrendszerében minden olyan tanuló jogosult részt venni, aki az adott tanévben bármely magyarországi köznevelési intézménybe beiratkozott, így a jogosultak száma évről-évre, rendszeresen mintegy 1,3 millió gyermek.

A 6-20 éves általános és középiskolások számára 10 sportágban (asztalitenisz, atlétika, floorball, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, teremlabdarúgás, röplabda, torna, úszás), valamint a Játékos sportverseny, Kis iskolák sportversenye, Dr. Mező Ferenc – Szellemi Diákolimpia során nemenként, hat korcsoportban talál gazdára a tanév „Diákolimpia® Bajnoka” cím.

Kiemelt, megkülönböztetett jelentősége van a Diákolimpia® tehetséggondozó és versenyrendszerében a Kis iskolák sportversenyének (Kováts Tibor Emlékverseny). Az MDSZ által tizennégy évvel ezelőtt elindított tehetséggondozó programsorozatban azon iskolák diákjai vehetnek részt, ahol a tanulói létszám nem haladja meg a 200 főt.

Az MDSZ a Magyar Olimpiai Akadémiával közösen szervezi továbbá a Dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpiát, ahol az általános és középiskolás tanulók hazai és a nemzetközi olimpiatörténeti kérdésekben adhatnak számot felkészültségükről.

A versenyek felmenő rendszerben zajlanak, azaz az iskolai, körzeti, kerületi bajnokok megyei elődöntőkön, döntőkön mérik össze tudásukat, ahonnan a legjobbak az országos elődöntőkbe, döntőkbe jutnak.

Az MDSZ egyes sportági szövetségekkel együttműködve, használati szerződések alapján járul hozzá a Diákolimpia® sokszínűbbé, szélesebb körűvé tételéhez. E megállapodások alapján és nyomán engedélyezi és járul hozzá az országos sportági szakszövetségek, a sportági szövetségek, valamint egyedülálló módon a fogyatékosok diáksportja területén működő sportszövetség tehetséggondozó versenyeinek megrendezéséhez több mint 30 sportágban Diákolimpia® néven.

A Diákolimpia®, mint tehetséggondozó sorozat jelentőségét kétségkívül alátámasztja, hogy a program a 2012. évi jogszabályi változások nyomán országos tanulmányi verseny1 lett, valamint országos döntőin elért 1-3. helyezések felvételi többletpontok megszerzésére2 jogosítanak a felsőoktatási felvételi eljárásban.

Amennyiben szeretnél naprakész lenni egyesületünk életében, akkor kövess minket a FACEBOOK-on, a YouTube-on, illetve az Instagram-on ‪#‎csakaBatyi‬ ‪#‎Batyicsalád‬ ‪#‎BKGDSE‬