Nehezen megtett fontos lépés a feljutás felé

Három negyeden át remekül dobó, stílusosan, jól játszó Tiszaújvárost sikerült a záró szakaszra felőrölni és legyőzni csapatunknak. Fiaink igen fontos lépést tettek a piros csoportba való feljutás felé – amelytől immáron egyetlen győzelemre vannak. A “forgatókönyv” nagyon hasonlított az alapszakaszbeli, a Phoenix elleni meccsünkhöz: szünetben még a borsodiak vezettek, majd a 3. etap végén fordtottunk, a végére pedig felőrültük ellenfelünket. Látványos, színvonalas, a győzelem megszerzése szempontjából pedig kifejezetten nehéz meccsen sikerült megőrizni bajnoki veretlenségünket és lépéselőnyt szerezni.

BKG-Príma SE – Tiszaújvárosi Phoenix KK
97-84 (26-21, 23-32, 22-17, 26-14)

BKG: Nagy Benedek, NAGY BOTOND 27/18, HALÁSZ 14, Khakunov, REIZER 9. Cs.: KALUHA 21/12, TANÁCS 23, Czakó 1, Szendrei, Dévényi, Szeleczki 2.

Gyors visszaindításból a vendégek szereztek vezetést, akik – hozzánk hasonlalóan – letámadással kezdtek. Mindkét csapat hamar eladott egy-egy labdát, mi kidobtuk a pályáról, ám utána ellenfelünk nem tudta átvinni a térfelünkre 8 másodprc alatt. Görcsösen, kapokodva kezdtünk, ellenfelünk egy triplát is beemelt, amikor Bobi egy mutatós triplával megszerezte első pontjainkat. Azonnal feleltek rá a csapatunk játékából láthatóan alaposan felkészült borsodiak. A szakasz közepén Reizer Roli rázta meg magát: kétszer is a Phoenix palánkja alatt visszaszerzett támadó pattanó után volt eredményes, ráadásul első akciója 2+1-es volt. Újra a vendégek pillanatai követleztek, hibáinkat büntetve villámgyorsan mentek át védekezésből támadásba, s 13-10-es vezetésüknél edzőnk időt kért. Alacsony szerkezetre átállva próbáltuk felpörgetni a játékot, Kaluha Csabi érkezett Ruszlan helyére, a Rolit váltó Tanács Ati pedig Bejni ügyes átadása után 2+1-es akcióval kapcsolódott be a mérkőzésbe. Kezdtünk felpörögni, Bobi rendezetlen védelem ellen “vágott” triplát, majd Kaluha Csabi szerzett labdát, s mutatott be ő is egy 2+1-es akciót, hogy az sem zavarta meg, hogy találata és büntetője között időt kért ellenfelünk. Csabi ezután – némi szerencsével – egy triplát is beemelt, sikerült egy 12-2-vel fordítani s 5 ponttal meglépni. A negyed végén Halász Ákos villanásaival tartottuk ezt az előnyt.

Tiszaújvárosi triplával indult a másdik negyed, Ati révén duplával feleltünk. Váltva estek a kosarak, csapatunkat Ati vette széles vállaira, nem tudták megálltani a borsodiak, viszont minden kosarára feleltek. Tapadtak ránk – ahogy az alapszakaszban, most sem adták olcsón a bőrüket. A szakasz közepén Ákos kapott – talán túl szigorúan, előzetes figyelmeztetés nélkül – technikait színészkedésért. Két triplára építve egy 8-0-lal fordított a Phoenix, edzőnk ismét időt kért. Edzőnktől is elkelt néhány, s szerencsére a pályán is volt egy jó Tanács akinek újabb kosaraival sikerült visszaszerezni a vezetést. Visszatérve megvillant Roli is, ám a vendégek hibáinkat könyörtelenül büntették, Bobi eladott labdájából légiósuk zsákolt, Szele ugyan bevágott még két büntetőt, de a félidő végén újabb két triplát dobtak a vendégek, akik egészen parádés 6/9-e, 66,66%-os találati aránnyal dobták az első félidőben a hármasokat, s 4-gyel “mentek” félidőben.

Bobi hármasával indult a második 20 perc, majd egymás hibáiból, eladott labdáiból éltek a csapatok, mígnem a vendégek is dobtak egy triplát. Egyik legobbjuk, Pongrácz technikait kapott, ám nem tudtunk élni a lehetőséggel. Bár Roli villant, újfent mindenre feleltek a borsodiak, akik ügyes, labda nélküli befutásokból szerzett kosarakkal – Gáspár zsákolt, majd Pöstyéni dobott ziccert – 8 ponttal elhúztak. Bobi lépett elő, triplát, majd 2 büntetőt is bedobott, de továbba sem hagyták válasz nélkül találatainkat a vendégek, akik ekkor Gáspár vezérletével tartották 5 és 10 pont közötti előnyüket. Jackson kiharcolt egy sima, majd kapott egy technikai faultot. Sikerült Bobi révén 4 pontra feljönni. A szakasz legvégén Kaluha Csabi két pazar alakításával, egy triplával, majd egy betörés utáni dudaszós duplával visszavettük a vezetést.

A záró etap elején váltva estek a kosarak, majd Bobi és Csabi 1-1 triplájával sikerült 9 ponttal megugrani, amikor a vendégek is betaláltak, majd időt kértek. Ati vezérletével sikerült visszaverni a három negyeden át távolról egészen kiválóan dobó, ám a záró etapra pontatlanabbá váló borsodi alakulat felzárkózási kísérletét, a szakasz közepén 10 pontosra nőtt előnyünk. A vendégek légiósa, Jackson ekkor zsinórban 4 büntetőt hagyott ki. A remekül kosarazó Csabi, valamint Halász ziccerével “nyílt” tovább az olló. Ezzel eldőlt a meccs, Gáspár ugyan zsákolt egy óriásit, ám erre Bobi révén hármassal feleltünk, s végül egy sokáig kimondottan jól játszó ellenfelet sikerült kétvállra fektetnünk.

A két győzelemig tartó párharc állása 1-0 csapatunk javára.